śniadanie

Spożywanie rano pierwszego posiłku wyzwala w organizmie procesy metaboliczne i zapewnia nam energię potrzebną do rozpoczęcia dnia. Nie każdy jednak decyduje się na pożycie śniadania każdego ranku. Czy może mieć to negatywny efekt na nasze zdrowie? Co powinniśmy wiedzieć o korzyściach związanych ze spożyciem śniadania? Jakie efekty może dać nam jedzenie śniadania?

Dlaczego powinniśmy jeść śniadania i nie rezygnować z pierwszego posiłku dnia?

Rezygnacja ze zjedzenia śniadania może spowodować rozpoczęcie negatywnych procesów w organizmie, a niewystarczająca ilość składników odżywczych całkowicie obniża wydolność organizmu w ciągu dnia. Oczywiście możliwe jest uzupełnienie energii w kolejnych godzinach, ale proces metaboliczny może zostać zakłócony. Istnieją oczywiście diety, które zakładają rezygnację z pierwszego posiłku, jednak efekty takiej metody są widoczne dopiero po długim czasie regularnego pomijania śniadań i stosowania się do pozostałych zasad. Podczas śniadania składniki odżywcze są szybko wchłaniane i praktycznie całkowicie przenoszone do rezerw energetycznych organizmu. Poza tym rezygnacja z jedzenia rano staje się głównym powodem, dlaczego zjadamy większy obiad i kolację, a także sprawia, że liczba małych przekąsek (np. batonów czekoladowych, bułek lub innych produktów, które bywają kaloryczne) wzrasta. Zjadanie śniadania to jedna z najskuteczniejszych metod na przyspieszenie metabolizmu nawet o 5%. Osoby, które jedzą rano, rzadziej doświadczają problemów z wysokim poziomem cukru we krwi. Zdrowe śniadanie może pomóc w obniżeniu poziomu ciśnienia krwi.  Jedzenie rano może poprawić również skład i przepływ krwi, co może zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Śniadanie to jeden ze sposobów na utrzymanie wagi i zmniejszenie apetytu w ciągu dnia. Spożywanie posiłków rano może dostarczyć organizmowi energii, a także poprawić ogólną kondycję organizmu i nastrój. Naukowcy udowodnili, że osoby, które nie rezygnują ze śniadania, mają lepszą koncentrację oraz większe zdolności intelektualne, szczególnie w pierwszej części dnia.

Co jeść na zdrowe śniadanie?

Zdrowe śniadanie powinno dostarczyć główne składniki odżywcze – tłuszcze, białko i węglowodany. Do produktów, które idealnie sprawdzą się jako śniadanie, zaliczamy m.in. płatki owsiane, orzechy, jaja, ciemny chleb razowy, jogurt naturalny, owoce i warzywa. Jeżeli chcemy ułatwić sobie zadanie związane z utrzymaniem diety, możemy skorzystać ze specjalnej oferty, którą przygotował catering z dowozem Trójmiasto, czyli dieta pudełkowa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here