W dzisiejszych czasach coraz więcej osób jada na mieście. Często wynika to z braku czasu, zmiany stylu życia albo zwyczajnie- z naszych upodobań. Możemy otworzyć się na smaki z innych krajów czy kontynentów, nie opuszczając naszego miejsca zamieszkania. Wychodząc do restauracji, chcemy przede wszystkim dobrze zjeść, ale także spędzić czas w miłym otoczeniu. Nie bez znaczenia jest więc wystrój pomieszczeń. Na jakie meble powinni więc postawić właściciele lokali?
Meble do restauracji powinny być przede wszystkim wygodne. Siedzenie na za małym krześle lub źle wyprofilowanym, może nam odebrać całą radość z jedzenia. Równie mocno może nam przeszkadzać to, jeśli stół będzie za niski lub zbyt wysoki. Trzeba się też zastanowić, jaki rodzaj lokalu chcemy prowadzić. W eleganckiej restauracji krzesła restauracyjne powinny być ładne, stylowe, dopasowane do wnętrza. Przychodząc do takiego miejsca klienci chcą poczuć się wytwornie i bogato. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj meble wykonane z drewna, w jednolitych kolorach lub bardziej nowoczesne. W ostatnich sezonach hitem stały się krzesła przezroczyste, tzw. ghost. Nie dość, że są wygodne, to jeszcze lekkie i nadają wnętrzu powiewu świeżości. Bardzo łatwe się je czyści, choć nie są odporne na zarysowania.
Gdy prowadzimy lokal o niższym standardzie lub po prostu z luźniejszą atmosferą, możemy pozwolić sobie na nieco większe wariacje. Nie musimy się ograniczać. Możemy dowolnie mieszać ze sobą różne style. Nasze meble nie muszą być identyczne, możemy bawić się dowolnie kolorami i kształtami, także stołów. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy meble barowe w restauracji to dobry pomysł. Jeśli tylko odpowiednio wszystko zaaranżujemy i zapewnimy gościom komfort siedzenia, to jak najbardziej. Wiele restauracji o niższym standardzie coraz częściej ma w swojej ofercie, oprócz pysznego jedzenia, także różne ciekawe napoje alkohole. Czasami ludzie zaczynają odwiedzać takie miejsca tylko ze względu na nie. Wtedy oprócz standardowych stolików, warto też zainwestować w wysoki bar i dobrać do niego odpowiednie krzesła. Sprawi to, że będzie więcej miejsc siedzących, a osoby, które przyszły w mniejszym gronie np. tylko na piwo, nie będą niepotrzebnie zajmować stolików przeznaczonych do konsumpcji.
Jeśli chcemy otworzyć własną restaurację, warto zastanowić się dla kogo będzie ona przeznaczona. Bardziej klasyczne wnętrza spodobają się zapewne osobom starszym i przyzwyczajonym do tradycji, a te kolorowe i przytulne- młodszym i z mniejszym zasobem portfela.